Aktuellt:

Etnofiktion - Praktikbaserad PhD i tillämpat drama och etnografisk film

· Dokumentären

· Etnofiktionen

· Publikationer

 

   

drama queens


Drama Queens (Dir: Sjöberg; Foto: Brochu)

Drama Queens är en etnografisk dokumentärfilm. Den är producerad som en inledning till en praktikbaserad doktorsavahandling i drama vid University of Manchester, Storbritannien.

Regi, kamera, och forskning: Johannes Sjöberg

Ljud, kamera, och regiassistans: Renato Morita

Forskningsassistans: Dinah Feldman

Filmen följer två transsexuella skådespelerskor på Os Satyros (Satyrerna), en teater i centrala São Paulo, Brasilien. Filmen utforskar Bibis och Fabias liv, på och utanför scenen.

Drama Queens är en introduktion till den etnofiktion som filmades under våren och sommaren 2006. Dokumentärens funktion kan sammanfattas i tre punkter:

  • Etablera fältarbetet: Produktionen av dokumentären gav mig en möjlighet att finna protagonister till etnofiktionen, och att odla en vänskap med dem baserad på ömsesidigt förtroende.
  • Etnografisk forskning: Dokumentären var ett redskap för etnografiska studier av transgender och performance i São Paulo.
  • Referenspunkt för etnofiktionen: Genom att jämföra dokumentärens arbetsprocess med etnofiktionens, erhöll jag ett praktikbaserat perspektiv på etnofiktiv film.

Teatern Os Satyros vid Praça Roosevelt i São Paulos gamla stadskärna. (Bilder: fotosedm.hpg.ig.com.br, satyros.com.br, wikimedia.org och Sjöberg 2005)

Synopsis: De transexuella aktriserna Bibi och Fabia arbetar på teatern "Os Satyros" i centrala São Paulo. Teatern leds av Rodolfo García Vázquez och Ivam Cabral. "Os Satyros" är känd för att involvera teaterns omgivning i sina föreställningar. Grupper av transexuella och travesti spelar en viktig roll för livet vid Roosevelts torg där teatern ligger. Dokumentären Drama Queens visar Bibis och Fabias liv på och utanför scenen.

Bibi och Fabia representerar tre mycket olika perioder i utvecklingen av transgenderkultur i São Paulo. Bibi, 36 år gammal, representerar en period av rädsla för HIV och våld i São Paulo, och ett gryende motstånd mot diskriminering bland transsexuella och travestis i Brasilien. Fabia 25 år gammal. Hon är en modern transexuell Brasilianska, med sin egen friser salong i Cotia, en förort till São Paulo.

Högerklicka på DOWNLOAD under bilderna och "Spara som..." för att ladda ner scenen. Videoklippet är komprimerat och kodat till WMV 1024 kbps. Scenerna är översatta och textade till engelska.

DOWNLOAD

Dokumentären efterproduceras just nu. Det nio minunter långa videoklippet ovanför visar fyra scener ur dokumentären.
Prideparaden i São Paulo, vilken är den största paraden för homosexuella, bisexuella, transsexuella och travesti i Latinamerika.
Savanah "Bibi" Mireiles går för att rösta i en folkomröstning om vapeninnehav i Brasilien.
Fabia Mirassos går till en skönhetsklinik för att ta bort sin skäggväxt med laserbehandling.